MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Kuře s hroznovým vínem

17. července 2008 v 19:37 | Pavlína |  *** OPEŘENCI
Nebo by se také mohlo nazvat Kuře s bobulkami. Recept jsem zahlédla v televizi a právě proto je zařazen do této rubriky. Bylo to tak napůl oka i ucha, ale tak mne nadchl, že jsem ho musela hned vyzkoušet. A výsledek? Báječný. Hroznové víno pro mne bylo dosud běžnou součástí různých chuťovek a jednohubek nebo sýrového dezertu. Takže o důvod více, proč tohle vyzkoušet. Vařili jste někdy s hroznovým vínem?
Hroznové víno
Má nejen vynikající chuť, ale obsahuje i směs asi dvaceti antioxidantů, které odrážejí zhoubné útoky volných radikálů. Ty nejdůležitější a pro nás nejcennější složky jsou ve slupce a v pecičkách. A také platí, že čím tmavší je slupka, tím více antioxidantů obsahuje. Takže červené a fialové hrozny jsou nejzdravější a nejúčinnější. Antioxidanty z hroznového vína chrání cévy, působí protisrážlivě.
Rozinky (nebo hrozinky - pravidla dovolují obojí), což je vlastně sušené hroznové víno, jsou rovněž hodnotné. Výzkumy prokázaly, že obsahují cenné látky a to dokonce ve vyšší koncentraci než čerstvé hrozny.
Jen musím předeslat, že v originálním receptu kuřecí maso marinovali v rakytníkovém sirupu s balsamikovým octem. Já tuto kombinaci nahradila už jednou zde zmiňovaným sladkým hustým balsamikovým krémem. Dle mého názoru bude tak výsledek podobný tomu televiznímu.
Na přípravu potřebujeme:
  • kuřecí prsíčka
  • balsamikový krém s příchutí ovoce
  • olivový olej na opečení prsíček
  • hrst bílých hroznů
  • hrst červených hroznů
  • smetanu
  • bílé víno
  • svazek čerstvé bazalky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
Kuřecí prsíčka na jedné straně nařízneme několika hlubšími řezy po vláknech po celé šířce (povrchu). Do vzniklých žlábků vetřeme balsamikový sirup. Prsíčka necháme v lednici odpočinout.
Na rozpáleném olivovém oleji osolená a opepřená prsíčka opečeme z obou stran. Pak přidáme bílé hroznové víno.
Zalijeme malou sklenkou bílého vína, zasypeme velkou hrstí nasekané bazalky. Dusíme tak dlouho, jak kuřecí prsíčka potřebují.
Na konci dušení přilijeme smetanu ...
... přidáme červené hroznové víno a důkladně prohřejeme.
Jako přílohu jsem zvolila široké nudle ochucené sezamem. Na olivovém oleji opečeme krátce sezamová semínka, do kterých vhodíme uvařené a zcezené nudle. Několikrát prohodíme a je hotovo. Jednotlivé porce prsíček několikrát překrojíme přes vlákno, naaranžujeme na talíř společně s přílohou a zalijeme vzniklou omáčkou s bobulemi vína.
Široké nudle s omáčkou výborně ladily. Hroznové víno změklo, ale hlavně se výrazně a velmi příjemně projevila jeho sladkost. Všechny chutě tak krásně splynuly. Kuřecí maso a ovoce je kombinováno často a já už teď znám o jeden způsob více.
 


Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 18. července 2008 v 0:56 | Reagovat

Vypadá to krásně :-) Shodou okolností jsem včera pročítala receptury staré Italie a v době Leonarda da Vinciho jsem našla recepturu s vinnými nezralými hrozny. Velmi mne zajímalo, jak to bude chutnat, tak jsem se rozhodla, že tuto recepturu musím zrealizovat. Letos se nám hroznového vína urodí opravdu dost, tak budu mít příležitost ;-)

Ptáš se na vaření s hroznovým vínem, tak si dovoluji mé dva recepty přidat k nahlédnutí:

http://dolcevita.blog.cz/0709/kolac-plny-vina

http://dolcevita.blog.cz/0709/cabernet-sauvignon-si-kazde-rano-mazu-na-chleba

2 Bali Bali | Web | 18. července 2008 v 8:35 | Reagovat

Určitě vynikající!

Už jsme také dávali hrozny do vaření. Nejradši mám lehce opečená  Foie gras, na sladkých hroznech, to je balada ;-)

Koukni, je to úplně poslední foto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/maso/kachni-ci-husi-jatra-foie-gras.html

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 18. července 2008 v 14:50 | Reagovat

Dolcevita:

Tak doufám, že se s námi o ni podělíš. Ta sladkost vína na konci vaření mne překvapila. A Tvůj "Koláč plný vína" už na mne zapůsobil tenkrát, ten vyzkouším!

Děkuji za chválu

P.

:-)

Bali:

Je to moc dobré a bezva to ladí s touto přílohou. Tenhle Tvůj příspěvek si dobře pamatuji, krásné obrázky :-)))

P.

:-)

4 luckydina luckydina | 18. července 2008 v 17:03 | Reagovat

hroznové víno také  používám při vaření, kuličky vína jsou vynikající i v salátech, díky fotkám jsem dostala chuť na kuřecí salát s vínem

5 Pavlína Pavlína | E-mail | 18. července 2008 v 19:12 | Reagovat

Jo! To je taky super nápad :-)

Díky

P.

6 Tea Tea | 20. července 2008 v 13:01 | Reagovat

Odpovím na otázku.:-) S vínem vařím stále, ale více s tím tekutým. To cmrdnu každou chvíli skoro do všeho. :-) V poslední době se kloním ve svých experimentech k jednoduchým a nekomplikovaným chutím a nedávno jsem jen tak osmahla osolené a opepřené vepř. kotletky na másle s olejem, mezitím jsem vylisovala šťávu asi z půl kila hroznů, tou to podlila a dodělala doměkka. Pár kuliček jsem nechala stranou a dala k tomu jen tak prohřát. S hedvábnou brkaší, skvělé. :-)

Ale tohle vypadá nádherně, jen nemám ten balzamikový krém. Tak budu zase redukovat ocet, snad z toho nebudu mít karamelu, jako minule. :-))

7 Pavlína Pavlína | E-mail | 21. července 2008 v 7:51 | Reagovat

Tea:

Jo, jo... věci "na víně" jsou moc fajn. Já ten způsob také využívám, ale asi více v zimně. To je výborný nápad, to lisování hroznů :-) A brkaši miluju...

Já ten ocet budu muset vyzkoušet :-)

Tak zatím!

P.

:-)

8 Yva Yva | Web | 22. července 2008 v 3:24 | Reagovat

Klasická a neodolatelná kombinace! Ve francouzské kuchyni se pokrmy s hroznovým vínem nazývají "véronique", podobně jako slůvko "florentine" označuje jídla obsahující špenát.

Tady se například hroznové kuličky nakládají do octa a podávají jako pikantní salát. Já je přidávám třeba do tohoto salátu:

http://www.praktickekulinarium.com/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=31

9 Pavlína Pavlína | E-mail | 22. července 2008 v 7:40 | Reagovat

Yva:

To jsem nevěděla :-) Tvůj Waldorf jsem už tehdy četla, je moc krásný a určitě vynikající! Tyhle hrozny vyzkoušej...

Jsem ráda, že se dostanu k věcem, které tak nějak časem zapadly. Díky Yvuško a dík Dolcevitě a Bali, je to moc fajn :-)))

P.

10 Ladka Ladka | 26. října 2008 v 11:15 | Reagovat

Hledala jsem přesně něco na tenhle způsob. Vypadá to lákavě, takže to udělám  avůbec si stránky uložím. Jsou pěkné a lááákají

11 Pavlína Pavlína | 26. října 2008 v 18:37 | Reagovat

Ladka:

Určitě si pochutnáš. Mám radost, že jsem se Ti trefila do noty .-))) A vítám Tě!

P.

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama