MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Salát z polníčku s kozím sýrem

24. června 2008 v 20:11 | Pavlína |  *** SALÁTY
Byla krásná sobota a tak jsme vyrazili na malý výlet na hrad Točník. Hned u parkoviště pod hradem je oplocená stráň, kde rostou třešně a další stromy. Je tam i několik dřevěných srubů, aby měla zvířátka kde přenocovat. To celé je totiž obrovský výběh pro kozy, kůzlata, ovce a telátka. Kolem výběhu pak vystoupáte přímo k hradu.

Hladit můžete, co hrdlo ráčí. Všechna zvířátka zde mají ráda pohlazení a přijdou si pro ně na kraj ohrady.
Je legrační, když hladíte telátko, rukou se přibližujete k jeho čumáčku a najednou zjistíte, že vaše ruka je v jeho tlamičce. Tak silný je jejich sací reflex.
Telátka mají krásné oči s dlouhými řasami. Koza má zase oči jako čertík, černé úzké panenky a chytrý pohled.
Prostě, následkem tohoto výletu jsem dostala opět chuť na kozí sýr. Ale chtělo by to něco lehkého, je přece léto.
Tak třeba polníček. Polníček jsem objevila před několika lety a dnes je tady již skoro běžně k dostání. Může sloužit i jako ozdoba salátu, které nevadí, když se trochu namočí ve šťávě. Častěji ho ale můžeme vidět v kombinaci se sýrem, citrusy, lesním ovocem nebo zeleninou.
Polníček je naše domácí rostlina. Téměř v celé Evropě roste i v přírodě. Chutnější jsou však zahradní odrůdy. Tvoří přízemní růžice protáhlých lístků 10-20cm dlouhých. Je značně odolný mrazu, dobře přezimuje. Má vysokou nutriční hodnotu. Obsahovým složením je cennější než salát. Zvláště obsahem vitamínu C se vyrovná pomerančům a citrónům, dále obsahuje karoten, vitamíny B1, B2 a další. Také obsahuje fosfor, vápník a železo. Má mírně uklidňující vliv na nervovou soustavu. Zvláště v předjaří je to velmi cenná zelenina. Pro svou nenáročnost je obzvlášť vhodný do "víkendových zahrádek". Polníček jíme čerstvý, v salátech nebo se dá použít třeba na slaný koláč.
Rozhodla jsem se tedy pro salát z polníčku, grepu, kozího sýra, rajčátek a piniových semínek.
Na salát bude třeba:
  • jedno balení polníčku
  • jeden červený grep
  • jedno balení cherry-rajčátek
  • dvě hrsti piniových semínek
  • čerstvý kozí sýr
  • olivový olej
Na rozpálené pánvi si na sucho opražíme piniová semínka. Sem tam s nimi na pánvi pohneme a pak je přesypeme na talíř.
Cherry-rajčátka překrojíme na poloviny a vložíme na pánev, na které jsme nechali rozpálit dvě lžíce olivového oleje, řezem dolů. Během pečení je neobracíme, ale můžeme je malinko posunout, aby více pustila šťávu.
Polníček opláchneme a rozložíme na talíř. Z grepu si vykrájíme filetky tak, aby jeho růžové kousky byly pokud možno úplně bez bílé dužiny.
Filety úhledně rozhodíme na polníčkové listy.
Pak přijde na řadu kozí sýr. Záleží na jeho konzistenci - buď se dá krájet nebo drobit, prostě co půjde lépe. Rajčátka jsou zrovna teď správně prohřátá, takže je z pánve shrneme rovnou na salát a snažíme se je rovnoměrně rozložit. Šťávu také na salát setřeme. Nakonec salát posypeme piniovými jádry a podle chuti zakápneme olivovým olejem, chce to alespoň lžíci.
Pustíme se do jídla, dokud jsou rajčátka ještě vlažná. Grep, krémový kozí sýr a nasládlá rajčata - to je bezchybné souznění. Grep dodá sladkost a záhadnost, rajčata sladkou štiplavou chuť a to celé uhladí chuť sýra oříškově ovoněná piniemi.
Kdo nemá zrovna v oblibě kozí sýr, dá se nahradit obyčejným čerstvým sýrem, ale ne ochuceným nebo balkánským.
A příloha? To záleží na chuti. K bílému sýru se výborně hodí tmavé pečivo, ale na šťávu z měkkých sladkých rajčátek je lepší kousek bílé bagety. Takže přílohu nechávám na vás. K pití bych doporučila sklenku dobře vychlazeného růžového vína. Určitě si moc pochutnáte...
 


Komentáře

1 Lucka Lucka | E-mail | 25. června 2008 v 16:41 | Reagovat

Kozí sýr a polníček je naprosto super kombinace. Já k těm dvěma nejčastěji přidávám cherry rajčátka a černé olivy, zálivku dělám z vinného octa, olivového oleje, dijonské hořčice a akátového medu. Ale tenhle nápad s nahřátými rajčátky a piniemi se mi moc líbí. Nechám si ho v záloze na dovo v Itálii:-)

2 luckydina luckydina | 25. června 2008 v 17:02 | Reagovat

když řežu polníček tak si vždy vzpomenu na pana Kopeckého jak hrál feldkuráta ve Švejkovi, polníček mám ráda a na konci prázdnin začnu s výsevem, jenom nesnáším filírování citrusů, to to radši nakrájím i s trochou bílé dužiny

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 25. června 2008 v 22:08 | Reagovat

Lucka:

Mně se zase líbí ta Tvoje zálivka. Dijonskou hořčici s medem používám nejraději jen tak na zelené listy čehokoliv - vynikající!

P.

luckydina:

Potěšilo mne, že znám dalšího milovníka Švejka a speciálně této role! :-)

P.

4 Bali Bali | Web | 27. června 2008 v 9:50 | Reagovat

hezké, hezké, ale čerstvý kozí sýr doma nemám, jen několik VELMI uleželých, a to tam opravdu nejde ;-)

Nejsou ty kravičky Jersey? Ty jsem tu ještě neviděla, ale znám je z Francie. Mají supr mléko, jako smetanu ;-)

5 honzik honzik | Web | 27. června 2008 v 11:43 | Reagovat

Libi se mi fotky tech zviratek. A kozi syr mam moc rad.

6 Tea Tea | 27. června 2008 v 12:58 | Reagovat

Jo jo, salát podle mého gusta. I když citrusy, jen tak samotné, nemusím (ani pomeranče, mandarinky, nějak mi tam ty kyseliny vadí), ale na téhle kombinaci, červený grep-ten můžu, oříšky, polníček, skvělým kozí sýr a dobrý olivový olej, bych si určitě moc pochutnala. Momentálně nemám doma ani jedno. :-) A kozenky jsou nádherné. :-))

7 Pavlína Pavlína | E-mail | 27. června 2008 v 14:49 | Reagovat

Bali:

No, to je pravda. Z toho uleželého sýra, to by byla pohroma :-) Kravičky nevím, které jsou. Chybí tam cedulka ani není po ruce nikdo místní.

P.

honzik:

To je dobře, že Ti kozí sýr chutná, je moc zdravý. :-) Však Ty máš taky pěkné fotečky.

P.

Tea:

Ahoooj! Jde to i bez citrusů. Pouze dát více rajčátek a bude to super :-)

P.

8 felixa felixa | Web | 30. června 2008 v 10:23 | Reagovat

Vypadá to tak nádherně, že to stojí za vyzkoušení, i proto, že polníček vlastně neznám. Fotky zvířátek jsou moc pěkné, hlavně mláďátka.

9 Pavlína Pavlína | E-mail | 30. června 2008 v 12:12 | Reagovat

felixa:

Polníček je bezva a uvidíš, že Ti zachutná. Zvířátka miluju, takže nikdy nevím, kterou fotku použít - na všech jsou krásná! :-)))

Díky

P.

10 kolíček kolíček | E-mail | Web | 30. června 2008 v 13:45 | Reagovat

no ne, vypadá to velice chutně, myslím, že v tyhle horký dny je to ideální večeře. A kozičky vypadají fakt dobře - ne nadarmo nám kdysi v dětském fotokroužku vedoucí tloukl do hlavy, že kozy jsou jedny z nejfotogeničtějších zvířat :o)

11 Pavlína Pavlína | E-mail | 1. července 2008 v 8:20 | Reagovat

kolíček:

Salátek je opravdu dobrý, stojí za vyzkoušení... A koza je hned po kočkách a psech moje nejoblíbenější zvíře. Třeba se jednou dostanu k výrobě kozích sýrů a chaloupce, vedle které budou mečet kozy... :-)))

P.

12 Lucka Lucka | E-mail | 15. července 2008 v 18:04 | Reagovat

Pájo, vyzkoušeno, salátek je super:-) A mimochodem: V Itálii jsme navštívili almhof (salaš?), kde mimo jiné chovali kozy, dala jsem si čerstvý kozí tvaroh s pažitkou, byl úžasný, snědla bych ho vagón, měli i jakési kozí syrečky, ale to mi manžel zakázal kvůli velice průrazné vůni:-) Jinde zase měli velice vyzrálý kozí sýr s plísní, paráda. Bohužel ale i Itálii řádí hygienici s EU v zádech a tak se majitelé farem bojí o živnost, nicméně nad 1500 m prý úředníci nevylezou:-)

13 Pavlína Pavlína | E-mail | 15. července 2008 v 18:33 | Reagovat

Lucka *12*: Tak to jsem ráda, že chutnalo! Tak už jste z Itálie zpět? To musím zajít k Honzíkovi na fotky a povídání!

Tak si teď nějak čím dál častěji kladu otázku, k čemu je v oblasti stravování ta EU vlastně dobrá? Někdy je to opravdu k pláči a doufejme, že si úředníci nebudou zlepšovat fyzičku. To musela být krása, ty kozenky a sýry...

Tak díky, to je fajn

P.

:-)

14 Lucka Lucka | E-mail | 16. července 2008 v 15:10 | Reagovat

Honzík je teď pořád venku a chodí se domů akorát najíst, psát zatím odmítá:-) Dala jsem na blog aspoň odkaz na fotky. Bohužel tam není žádná s jídlem, my to vždycky dřív sníme, než si někdo vzpomene, že se třeba mělo vyfotit.

V Itálii to fakt byla paráda a nejen ty sýry. Nakoupila jsem si pochutnání, co se nám do auta vešlo (naštěstí máme transportéra:-) a rovnou jsme si zamluvili pobyt na zimu. Po lyžování a jízdě na saních s pesama nám teprve bude chutnat:-)

15 Pavlína Pavlína | E-mail | 17. července 2008 v 12:17 | Reagovat

Lucka *14*:

Dívala jsem se k Honzíkovi, ty vaše fotky jsou úžasné! Nikde ani živáčka, jen kopce, kravičky... prostě bomba. Já znám Dolomity ze zimního lyžování a to je také krása. A věř, že tašky s dobrotami z Itálie jsem letos vezla dvě :-))) Takže Tě úplně chápu...

Děkuji za zprávu

P.

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama