MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Rebarborový koláč

5. června 2008 v 22:03 | Pavlína |  *** SLADKÉ
A je to tady. Jak naložit s větším množstvím rebarbory? Nejdřív jsem upekla panenku na rebarboře a pak jsem se rozhodla pro rebarborový koláč. Ale jen takový rychlý.

Pro následující fotografie jsem použila listové těsto, které je běžně k mání v obchodech. Máte-li chuť, zkuste si vyrobit vlastní křehké těsto. To jsem použila třeba při pečení borůvkových tartaletek. Jeho výroba není složitá a výsledná chuť rozhodně stojí za to.

Na koláč bude potřeba:
  • 2 balení listového, předem vyváleného těsta (nebo zmiňované křehké těsto)
  • hnědý cukr (množství závisí na velikosti formy)
  • šípková zavařenina
  • 1 vejce
  • máslo
  • portské víno
Oloupané stonky rebarbory nakrájíme na menší proužky, naházíme do mísy a zastříkneme portským.
Na koláčovou formu si připravíme listové těsto, které necháme trochu viset přes okraj. Těsto natřeme šípkovou zavařeninou. Možná by se ale hodila třeba jahodová nebo malinová.
Na zavařeninu přesypeme rebarboru ovoněnou portským, bez přebytečné tekutiny. Pak rebarboru posypeme hustě hnědým cukrem. Myslím, že použít by se dal určitě i vanilkový. Povrch rebarbory poklademe slabými plátky másla.
Rozbalíme si druhý balíček listového těsta a opatrně jej položíme přes koláč. Pokud máte těsta obdélníková (ta jsou na trhu asi nejobvyklejší), tak přebytečnou část odřízneme a vyplníme nepřikrytá místa. Okraje spodního i horního těsta společně pevně zahrneme. Vzniklý silnější okraj můžeme ozdobně přitlačit vidličkou. Vejce rozklepneme a důkladně jím natřeme celý povrch a okraje. Těsto lehce propícháme vidličkou, aby se při pečení nenafouklo a neprasklo a dáme do předehřáté trouby. Na 200 stupňů asi na 24 minut.
Koláč necháme zcela zchladnout. Všechna tekutina z rebarbory společně se zavařeninou trochu zhoustne a vychladne.
Koláčová náplň svou chutí hodně připomíná rybíz, jen chybí ta zrníčka, která tak ráda lezou mezi zuby. Ta pikantně nakyslá chuť si žádá sladký kontrast. Každou porci koláče tedy doplníme kopečkem vanilkové nebo čokoládové zmrzliny. A kdo není moc "zmrzlinový", tak si dopřeje bohatou porci šlehačky, třeba s mátovými lístky.
Takový rebarborový koláč bude vítané osvěžení horkého odpoledne.

Dobrou chuť!

Pokud máte rádi rebarboru, ochutnejte také rebarborové želé.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 6. června 2008 v 13:27 | Reagovat

něco podobného jsem už jedla ve Francii. Je to dobré, nezbyl kousek?

2 Tea Tea | 6. června 2008 v 14:41 | Reagovat

Listové těsto moc nekupuju, ne že bychom ho neměli rádi (na mě teda je to listové moc listové a drobí se :-), ale sladké zas až tolik nejíme, a když už se rozhodnu k nějaké pečící akci, tak i s těstem. Ovšem tenhle rebarborový kousek kdyby se Ti podařilo nacpat do mailu, tak se rozhodně nebudu bránit. Vypadá úžasně. :-))

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 6. června 2008 v 21:24 | Reagovat

Bali:

Já už neměla rebarboru "na sladko" pár let. Moc jsem si pochutnala. :-)

P.

Tea:

Sladké také moc neprovozuji a když už ano, tak mne listové zachraňuje. Ale máš pravdu, že drobí opravdu příšerně :-( Vážně to bylo pikantní :-)

P.

4 DolceVita DolceVita | Web | 10. června 2008 v 14:30 | Reagovat

Kousek rebarborky si nech do jahodové marmelády :-) Tato kombinace chutí je nedostižná! Chystám se na domácí výrobu, protože jahod mám letos "poprvé" víc než je zdrávo :-)

5 Obycejna zenska Obycejna zenska | Web | 23. června 2008 v 20:12 | Reagovat

Dnes delam "cheesecake" z kysane smetany, ale segra na me tlaci, ze tuhle "rebarborovou buchtu" taky rozhodne musime zkusit. ;o)

6 Pavlína Pavlína | E-mail | 23. června 2008 v 20:52 | Reagovat

Obyčejná ženská:

Cheesecake bych ráda uměla! Moc mi chutná. Tak dejte vědět, jak chutnala :-)

Díky

P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama