MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Panenka na rebarboře

4. června 2008 v 9:49 | Pavlína |  *** MASO
Právě teď je tady sezóna pro sklizeň rebarbory. Její obrovské listy jako deštníky zaplnily pěknou část zahrady. A kdo nemá zahradu, jistě ji dostal od souseda nebo známých, někomu nezbývá, než si ji koupit v obchodě nebo na trhu. Přestože má rebarbora červené i zelené řapíky, uvnitř bývá stále stejně zabarvená. Její pikantně nakyslá chuť je vynikající hlavně v dezertech a moučnících, na koláči mi její chuť velmi připomíná rybíz. Mnohdy je však rebarbora (nebo reveň) řazena v katalozích mezi zeleninou. To napovídá, že její využití by nemuselo být tak jednostranné. Jeden takový nezvyklý recept jsem tedy vyzkoušela.


Inspiraci jsem tentokrát brala u Jamie Olivera. Tento světoznámý kuchař už mnohdy zkoušel kombinovat spoustu neobvyklých surovin a většinou na jedničku.

Potřebujeme:
  • asi čtyři silné dlouhé stonky rebarbory
  • jednu vepřovou panenku
  • svazek čerstvé šalvěje
  • 100 g sušené šunky
  • asi čtyři stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • pečící papír
Maso je lépe před pečením marinovat, ale pokud nemáte čas, není to podmínkou. Česnek a šalvěj nasekáme. Obojí pak s olivovým olejem rozmačkáme ve hmoždíři nebo v jiné nádobě, nejlépe v té, kde budeme maso marinovat. Rozmačkání je důležité pro uvolnění všech chutí a vůní. Panenku směsí velmi důkladně potřeme. Pokud je času dostatek, dáme do lednice uležet.
Rebarboru si oloupeme a nakrájíme na delší špalíky, asi jako prst a dáme do olivovým olejem vymazané pečící nádoby. Když se maso odleželo, voňavý váleček nejdříve osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. Potom maso zabalíme do plátků sušené šunky, zbylou marinádou můžeme potřít úplný povrch panenky.
A teď to přijde! Zase jedna Jamieho "vychytávka". Připravíme si kus pečícího papíru - asi dvakrát tak velký, než je pečící nádoba. Lehce ho zmačkáme a dokonale navlhčíme studenou vodou. Papírem pak panenku na rebarboře přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 20 minut na 190 stupňů.
Tuto fintu používal Jamie Oliver třeba na španělskou paellu, kdy nad pánev vyrobil "pokličku" z namočených novin. Ale vzhledem k vlastnostem tiskařské barvy se mi více zamlouvá ten pečící papír. Po dvaceti minutách maso odkryjeme a pečeme už jen asi 10 - 15 minut. Panenka uvnitř může a měla by zůstat růžová. Chce to odhad a máme pečeno.
Rebarbora úplně změkla a díky své vlastní šťávě vytvořila skoro marmeládu nebo chutney. To všechno společně ovoněla sušená šunka, ale hlavně šalvěj. Kombinace rebarbory, šalvěje a česneku je kouzelná.
Jako přílohu jsem zvolila petrželové brambory. Brambory jsem uvařila ve slupce, nakrájela a opekla na několika kapkách olivového oleje. Po chvilce jsem přidala hrst nasekané petrželky.
Na jednu porci počítáme asi tři plátky panenky, šunka na ní pevně drží, dobře se krájí. A každému samozřejmě přidáme trochu rebarborové kašičky. Kdo někdy zkoušel péci citrónové brambory nebo kuře na citrónech, tak při tomto jídle se mu okamžitě vybaví.
Sama bych nevěřila, chce to opravdu vyzkoušet a teď je na to ten nejvhodnější čas! Tak dobrou chuť...

Pokud máte rebarboru rádi, vyzkoušejte také rebarborový koláč nebo rebarborové želé.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 4. června 2008 v 10:03 | Reagovat

tak to je fakt zajímavý recept, do toho jdu!

Jinak mám doma právě rebarborový koláč, od sousedů ;-)

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 26. června 2008 v 21:28 | Reagovat

Mám ráda nové recepty a tento vypadá moc dobře. Rebarboru mám na zahradě, panenku v mrazáku. Vyzkouším. Místo sušené šunky použiji anglickou slaninu. Myslím, že to bude mít ještě lepší efekt. Díky za inspiraci.

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 27. června 2008 v 8:01 | Reagovat

Jitka:

Ráda Tě zase vidím! Slanina je bezva nápad, s panenkou se možná snáší ještě lépe, než sušená šunka, máš pravdu.

P.

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama