MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

28. června 2008 v 11:20 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Jahody jsou v nejlepší kondici, právě teď. A tak tu mám další námět na jejich zpracování. Možná to pro leckoho nebude nic neobvyklého, ale tyhle tvarohové knedlíčky prostě stojí za zmínku. A vsadím se, že vám přijdou určitě k chuti.

Na výrobu takových lahodných příjemně malých knedlíčků budeme potřebovat:
  • 1 kg hrubé mouky
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1/8 másla
  • 4 celá vejce
  • 1/8 l mléka
  • 4 lžičky cukru
  • špetku soli
Změklé máslo utřeme s cukrem a vejci, přidáme tvaroh, mléko a špetku soli. Je-li tvaroh příliš měkký, jako bývají tvarohy ve vaničkách, dáme mléka raději podstatně méně. Do důkladně rozmíchané směsi postupně přidáváme mouku až vznikne těsto, které se již nelepí k válu avšak dobře se spojuje.

Z těsta tvoříme rovnoměrné čtverečky dle velikosti jahod o síle cca ½ cm, do kterých omyté a osušené jahody pečlivě balíme. Z uvedeného množství surovin bylo přesně 32 knedlíčků - tedy osm mikrotenových balíčků po čtyřech kusech - přesně jedna porce. Je pravda, že některé jahody byly skoro větší, než vejce.

Vytvarujeme kulaté knedlíky, které oválíme v mouce, vložíme do vroucí slabě osolené vody a dbáme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme mírným varem. Knedlíky jsou hotové krátce poté, co vyplavou. To bude trvat přibližně 15 minut.
Protože jahod bylo v několika dnech opravdu hodně, sníst najednou je nebylo možné. Tyto tvarohové knedlíčky jsem tedy vyrobila do mrazáku. Počítala jsem vždy čtyři kousky na porci. Do mrazáku jsem knedlíčky uložila v syrovém stavu. Když potom člověk dostane chuť, pouze vytáhne svůj balíček a ještě zmrzlé knedlíčky dá do vroucí vody. A zde platí totéž, co u čerstvých, zrovna ukoulených. Až vyplavou, je hotovo. A v mrazáku máme tak vždy po ruce lehký moučník nebo třeba letní snídani.
Před podáváním na talíři knedlíčky dochutíme tím, co máme rádi. Nejčastěji asi přepuštěným máslem, moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem, ale také třeba strouhaným perníkem, zakysanou smetanou nebo šlehačkou. A nakonec ty pěkně vykutálené jahodové knedlíčky ozdobíme čerstvou jahodou a snítkou máty.
Na zapití se hodí jahodový koktejl, netradičně připravený rozmixováním čerstvých jahod v kefíru. Pokud máte rádi nápoj sladší, pak doporučuji použít namísto rafinovaného řepného cukru cukr třtinový nebo javorový sirup.
Takový koktejl je třeba vynikající také k snídani - voňavé osvěžující probuzení. Čerstvé jahody jsou tak sladké, že není potřeba koktejl ani přislazovat.
Takže vzhůru na záhon s jahodami! A za malou chvilku si pak užívejte tu voňavou letní hostinu...
 


Komentáře

1 Yva Yva | Web | 29. června 2008 v 18:24 | Reagovat

Tak na tyhle výtečné knedlíčky si budu muset nechat zajít chuť, nemám tu tvaroh. Pokochám se jen Tvými fotkami a jdu zadělat na kynuté. Ony ty báječné letní  jahůdky mají tu vlastnost, že chutnají snad se vším. :o)

2 felixa felixa | Web | 30. června 2008 v 10:06 | Reagovat

Jejeje, ty knedlíčky vypadají tak lákavě a skutečně... jen se do nich pustit, to je ale útok na chuťové buňky :o)) To těstíčko vypadá mooc dobře.

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 30. června 2008 v 12:10 | Reagovat

Yva: Tak já Ti pošlu zmrazené? :-))) Kynuté jsou ale také fajn, třeba přelité rozmačkanými jahodami se zakysanou smetanou...

P.

:-)

felixa:

Moje chuťové buňky si opravdu užily, je to dobrota :-)

Díky

P.

4 kolíček kolíček | E-mail | Web | 30. června 2008 v 13:53 | Reagovat

Knedlíky já můžu na všechny způsoby (snad kromě kynutých), ale přiznám se, že je dělám nerad. To se na ně raději nachám pozvat :o) Ovšem ty vaše vypadají nádherně - ža bych se vetřel.....? :o)

5 Pavlína Pavlína | E-mail | 1. července 2008 v 8:11 | Reagovat

kolíček:

Já se také zrovna nemiluju výrobu různých těst. Zřejmě po výrobě "Milionových řezů" chápete, co tím myslím :-)))

P.

6 kolíček kolíček | E-mail | Web | 2. července 2008 v 17:40 | Reagovat

to si pište....ani jsem netušil že jste to četla :o))

7 kolíček kolíček | Web | 2. července 2008 v 20:32 | Reagovat

sem ťulpas, jasně, došlo mi to cestou domů, Papaja - to je asi tím, že se mi tam nezjevuje ten váš web. Tak se moc omlouvám - blbej den :o(

8 Pavlína Pavlína | E-mail | 2. července 2008 v 21:01 | Reagovat

kolíček:

Tak už víte. To je moje přezdívka většinou všude v diskusích, vznikla na Labužníku...

P.

:-)

9 severka severka | E-mail | Web | 4. července 2008 v 20:14 | Reagovat

mnam jahodove knedliky a pro gurmany je zde novy web http://www.hospodyne.mojerecepty.sk/

10 Ivana Ivana | E-mail | Web | 14. července 2008 v 8:24 | Reagovat

Vypadají úžasně a urcitě i tak chutnají.Já se dnes chystám na meruňkové,ale z odpalovaného těsta.

11 Pavlína Pavlína | E-mail | 14. července 2008 v 14:43 | Reagovat

Ivana:

Chutnají moooc! Díky a přeji dobrou chuť :-)

P.

12 Slawyk Slawyk | 7. června 2009 v 19:58 | Reagovat

Naprosto super, díky za recept. A ještě jich mám plnej mrazáček :-)  ;-)

13 Pavlína Pavlína | 8. června 2009 v 7:36 | Reagovat

[12]: Slawyk:
Mám velkou radost, že jste si pochutnali a další dobrý oběd, dezert nebo snídaně je připravena.
Mějte se fajn!
P.
:-)

14 pepe pepe | 23. června 2010 v 21:36 | Reagovat

Tyhle knedlíčky jsou opravdu libovka!!!Vařil jsem se svojí drahou polovičkou a povedlo se!!!

15 Pavlína Pavlína | 24. června 2010 v 8:34 | Reagovat

[14]: pepe:
Jsem moc ráda, že vám chutnalo. Já se na ně chystám zítra :-D
Díky za milý komentář
P.
:-D

16 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 6. června 2011 v 7:58 | Reagovat

Nedávno jsem objevila recept na tvarohové knedlíky z tvrdého tvarohu a jiné už nedělám. Koukám, že používáš solené máslo. Používáš ho na pečení /vaření/ běžně? Jinak samozřejmě znovu a znovu obdivuji Tvé fotografie (především předchozí post mě dostal :-)).

17 marmeláda marmeláda | E-mail | Web | 7. června 2011 v 21:31 | Reagovat

No, moc moc bych si dala. S mojí alergií na mléčné výrobky asi alternativu nevymyslím :-| .

18 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 11:29 | Reagovat

[16]: coco-choc:
Solené máslo nepoužívám na vaření běžně, ale tady se hodilo :-) Fotky jahodových knedlíčků jsou z roku 2008 :-P
Díky za komentář
P.
:D

19 Pavlína Pavlína | 9. června 2011 v 11:31 | Reagovat

[17]: marmeláda:
Život s alergií tohoto typu asi není žádná legrace :-S Ale s Tvou fantazií a spoustou nápaditých receptů to je určitě trochu jednodušší :D Vítám Tě na mém blogu a díky za milý komentář :D
P.

20 Honza Honza | 11. června 2011 v 21:47 | Reagovat

Ahoj, tak jsem tyto knedlíky dělal poprvé a jsou tvrdý jako kámen, škoda, chce to šikovnějšího kuchaře, takže se s přítelkyní na měkké kynuté musíme nechat zajít chuť:)

21 Pavlína Pavlína | 13. června 2011 v 11:15 | Reagovat

[20]: Honza:
Díky za upřímný komentář. Příště se snad dílo podaří, budu držet palce a přát dobrou chuť!
P.
:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama