MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Jahodové carpaccio

9. června 2008 v 21:58 | Pavlína |  *** SLADKÉ
Když se řekne carpaccio, většina lidí už ví, o čem je řeč. Základ je vždy stejný - na tenké, až skoro průsvitné plátky nakrájené ty nejlepší kousky absolutně čerstvého syrového masa či zeleniny. Zvlášť u masa, ať už z drůbeže, skotu či ryb a mořských plodů, je podmínka absolutní čerstvosti a nezávadnosti naprostou nutností. Většinou si tuto pochoutku dopřáváme jako studený předkrm.

Nejobvyklejší a nejznámější je v první řadě hovězí carpaccio. Další variace mohou být jehněčí, králičí, z prsíček kachních, krůtích i kuřecích, kůzlečí, z vepřové i daňčí panenky, telecí a dokonce pštrosí. Pro milovníky ryb a mořských plodů jsou určena carpaccia z lososa, tuňáka, tresky bílé i šedé, mečouna, žraloka, tygřích krevet či svatojakubské mušle čili hřebenatky. Vegetariáni si mohou pochutnávat na carpacciu z ředkviček, bílé ředkve, mrkve, pastiňáku, celeru. Dokonce jsem jednou viděla i carpaccio houbové.
Včera jsem měla možnost sklidit první, zatím jen malou úrodu jahod. První letošní - jsou úžasně voňavé, tmavě červené, šťavnaté a sladké. Jahody se mi ještě nikdy nepřejedly. Ty úplně první si nejlépe vychutnám jen tak, samotné. Možná někdy se sklenkou sektu. Ale co třeba zkusit něco, co jsem zatím v žádné restauraci neobjevila? Je přece škoda jahody jen tak házet v celku do pusy. I když i to má svoji poezii... A tak mne napadlo jahodové carpaccio.
Jahody jsem nakrájela na silnější plátky a snažila se úhledně je poskládat na talíř. Hodně často se uvádí, že k jahodám se výborně hodí balsamikový ocet. Je to odvážná kombinace a pro někoho, kdo by ochutnal balsamikový ocet poprvé, kombinace skoro nepřijatelná. V obchodech je ale možnost koupit už mnoho druhů balsamikového octa a také krémového balsamika. Krémové balsamiko mi připadá méně agresivní a lépe se s ním zachází, pokud jej používáme jako ozdobu na dezerty. Použila jsem tedy krémové balsamiko s příchutí lesního ovoce. Existuje s příchutí fíků, malin, černého rybízu a mnoho dalších. Lehká vůně vhodné příchutě a nepatrně sladší chuť už je v kombinaci s jahodami bezchybná.
Na talíř si k poskládaným jahodám tedy nakapeme balsamika podle naší chuti. A posypeme hoblinkami hořké čokolády. Stejně tak, jak míváme na carpacciu z hovězího masa hoblinky parmazánu.
A to je podle mne nejlepší způsob, jak si první sladké a voňavé jahody vychutnat. Třeba ve společnosti sklenky sektu. A pokud je jahod opravdu hodně, vyzkoušejte jahodové tvarohové knedlíky .
A na závěr bych použila opět slova z jednoho velmi známého filmu: A jak se to užívá? No, co kdo snese!

Jestli vám ještě nějaké jahody zbyly, vyzkoušejte jarně-letní salát nebo neobvyklý jahodový salát se špenátem.
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 10. června 2008 v 9:36 | Reagovat

pro někoho je chuť octa v dezertech nepřijatelná. V první řadě je důležité použít opravdu kvalitní balsamico. Čím starší, tím lepší.  Také můžeme ocet trochu zkaramelizovat. Chuť nebude tak agresivní a jahodám víc sedne ;-)

Fotky mne lákají udělat tento dezert, bohužel mám doma jen jablka a cantaloupe, a ten skončí asi v kombinaci se sušenou šunkou a nebo s portským, i když možností je víc) ;-)

2 Pavlína Pavlína | E-mail | 10. června 2008 v 21:28 | Reagovat

Bali:

Dělá se také balsamiková redukce, ale tohle mi připadalo kapku rychlejší. To krémové je o fousek sladší...

Cantaloupe se šunkou a portským, hmmm! To bych také brala...

P.

:-)

3 Tea Tea | 10. června 2008 v 23:32 | Reagovat

Balsamikovou redukci dělávám třeba ke kozímu sýru úplně jednoduše z běžného balzamikového octa svařením na malém plamínku na polovinu. Je to během 15 minut hotové. Ovšem nesmí se na to zapomenout a číst nějaké zajímavé blogy na netu, protože pak to začne podezřele vonět, v kastrůlku se vytvoří neuvěřitelně hustý karamel, který je sice nepoužitelný, ale strašně dobrý. Jen má malou chybu, jak chladne, tuhne, stává se z něj karamela a nejde z kastrůlku ven. :-))

4 Yva Yva | Web | 11. června 2008 v 6:17 | Reagovat

Můj muž ihned zaznamenal, jakou práci si dáváš s prezentací na talíři, Pájo. Nemá to chybu! Mluvíc sama za sebe, já snesu hodně jahod a ještě víc sektu. A nejlépe dohromady! ;o)

Tea: Nezbývá, než se schovat (aby nás nikdo neviděl) a kastrůlek vylízat. :o)

5 Bali Bali | Web | 11. června 2008 v 8:23 | Reagovat

Teo, že to nic není?! Rády si s tím pohrajem, že?

Tento "karamel" přidáváme k jednomu ovoci, je z toho velmi zajímavý předkrm. Asi koupím, uvařím, vyfotím a dám na naše stránky ;-)

6 Pavlína Pavlína | E-mail | 11. června 2008 v 8:54 | Reagovat

Tea:

No jasně, že to nic není. Ale na co bych pak použila to krémové ovocné balsamiko? :-)))

P.

Yva:

Manželovi díky za chválu! :-) Jo, jo... kdyby jednou za čas tekl sekt z kohoutku, nezlobila bych se :-))) Taky to miluju...

P.

Bali:

Na to ovoce jsem zvědavá, tak už jdi vařit :-)))

P.

7 luckydina luckydina | E-mail | 11. června 2008 v 19:32 | Reagovat

já miluju jahody, balzamico a zelený pepř, a tady se obejdu bez své oblíbené čokoládové zmrzliny a dám si vanilkovou

8 Bali Bali | Web | 11. června 2008 v 20:20 | Reagovat

papájo, nemám zakoupeno, tak vařit nemůžu. Ale někdy to tam dám ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama