MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Ředkvičkový salát plný vitamínů

23. května 2008 v 10:22 | Pavlína |  *** SALÁTY
Tohle je jeden ze spousty jednoduchých jarně-letních salátů. Je velmi rychlý, zdravý a chuťově zajímavý. A já se tentokrát rozhodla, že si pro někoho možná "obyčejný salát" udělám ještě trochu zdravější a ještě více křupavější.

K té křupavosti přispěly výhonky baby-mungo, vojtěšky a naklíčená čočka. Všechny tyto věci se do salátu výborně hodily a velmi ho ozvláštnily.
Klíčky jsou jedním z nejvýživnějších a nejsnáze dostupných jídel známých člověku. Jsou bohaté na vitamíny, minerály, proteiny a enzymy. Obsahují všechnu energii, výživné látky a sílu, které umožňují, aby vyrostly v dospělou rostlinu. V této fázi rozvoje je výživná hodnota rostliny na vrcholu. Naklíčená semínka salátu mohou například obsahovat až 30krát více beta karotenu, než vzrostlý salát. Klíčky byly hodnotnou součástí stravy mnoha starobylých kultur (od starých Číňanů, přes Aztéky, až po indiány kmene Navajo).
Na salát je třeba:
  • 2 svazky ředkviček
  • 1 svazek naťové cibulky
  • 1 velký bílý jogurt
Ředkvičky
Ředkvičky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, chrání naši imunitu a jsou důležitým antioxidantem. Je v nich obsažena také kyselina listová, která je důležitá pro pevné nervy a celkovou fyzickou a mentální kondici. Ředkvičky také chrání před bakteriemi a plísněmi, které se mohou při nesprávném stylu stravování a infekcích usazovat v trávícím traktu. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury účinně likvidovat a zabraňovat jejich množení. Ředkvičky obsahují také vlákninu, která stimuluje peristaltiku střev, čistí je od usazených toxinů a působí proti zácpě. Jsou tedy vhodné např. i jako předkrm těžších pokrmů. Jsou také nízkokalorické, takže jsou výbornou součástí zdravé diety.
Ředkvičky nakrájíme na půlkolečka. Jarní cibulky krájím malinko na šikmo, asi tak do poloviny natě. Kdo má rád hodně zeleného, může krájet dál. Kousek úplně zelené natě ke konci můžeme ponechat na ozdobu, zbytek vyhodíme.
Zeleninu lehce osolíme, každý podle své chuti. Pak přidáme bílý jogurt. Nejlepší je jogurt co "nejpřírodnější" a to je dle mého názoru Hollandia. Pokud by se vám salát zdál málo výrazný, můžete přidat pár kapek citrónové šťávy.
Máme hotovo. Na talíř naložíme porci salátu, ozdobíme zelenou natí, kápneme olivový olej - pro oko i pro chuť.
Já se tentokrát rozhodla tento salát osvěžit křupavými naklíčenými výhonky baby-mungo, vojtěšky a čočky, ale stejně krásně by se daly použít třeba nasekané vlašské ořechy. To všechno křupavé se k sobě výborně hodí a kdo by měl strach ze spojení ostrých ředkviček a ostré cibulky, nemusí. Chladivý jogurt vše velmi dobře zjemní. Stejně tak zabrání případnému nadýmání.
Dobrou chuť!
 



Komentáře

1 Bali Bali | Web | 23. května 2008 v 10:31 | Reagovat

to si udělám příští týden, to už bude tepleji. Dnes je počasí tak na polévku.

To klíčíš doma?

2 Pavlína Pavlína | E-mail | 23. května 2008 v 10:37 | Reagovat

Bali:

Ne, kupuji. Na balení bývá napsáno "Trikolora", většinou to mají vedle špenátu nebo čerstvých hub. Mungo a třeba výhonky ředkviček mívají i samostatně.

P.

:-)

3 Tea Tea | 23. května 2008 v 11:56 | Reagovat

Krásný salátek ! Já klíčím doma, ale je pravda, že to klíčící období mě před časem nějak opustilo, tak dík za připomenutí. Jdu koupit vojtěšku a mungo. To mi jde nejlíp.

A musím konstatovat, že proběhlo nejen potykání si s mašinkou, ale ten vztah se velmi slibně rozvíjí.:-) Fotečky se Ti moc povedly, zvlášť ta druhá zeleninka v misce je moc pěkná...:-)

4 Pavlína Pavlína | E-mail | 23. května 2008 v 12:58 | Reagovat

Tea:

Klíčky mám moc ráda. Třeba i do nějaké "číny". Ani nevíš, jako mi s těmi fotkami děláš radost! Mašinku už asi nebavili broučci a kytičky, tak raději fotí zeleninu :-))) Díky

P.

:-)

5 blanca.xy blanca.xy | E-mail | 24. května 2008 v 22:43 | Reagovat

Podobný salátek jsem taky včera vyrobila, ale místo jogurtu jsem dala zbytek majolky, kterou mi bylo líto vyhodit, ředkvičky jsem rozsekala mixérem a místo klíčků nasekala listy medvědího česneku a petrželku. Ještě jsem obrala ovařené kosti z kuřete a přidala je do salátu - byla to moc dobrá večeře. Klíčky bohužel nemůžu jíst, jednou mi po nich bylo moc špatně a od té doby se tělo brání :-(. Ty toje fotky mě naladily tak, že si zítra udělám salátek po tvém vzoru, ale bez klíčků :-)

6 Pavlína Pavlína | E-mail | 26. května 2008 v 15:31 | Reagovat

blanca.xy:

Ty klíčky Ti krásně vynahradilo kuřecí maso. To je výborné řešení. Medvědí česnek jsem nestačila zasadit, ale snad ho letos ochutnám.

Díky

P.

7 felixa felixa | Web | 3. června 2008 v 14:35 | Reagovat

První recept, co vidím a už mám na něj chuť, jojo, já jím hlavně očima :o) Moc se mi líbí i výklad, když člověk ví, že je to dobré jídlo i zdarvé, hned lépe chutná. Takže už vím, co bude k večeři. Díky.

8 vanillQa vanillQa | Web | 18. května 2009 v 16:19 | Reagovat

hmmm,to zkusím

9 Věra Věra | E-mail | 17. května 2014 v 17:30 | Reagovat

Mlsná kočičko, prosím napiš mi kde se dají koupit naklíčené výhonky. Moc děkuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Článek o skvělém setkání foodbloggerů, který vyšel v časopise INSTINKT (40/2012 dne 4.10.2012), je k nahlédnutí 1.strana. 2.strana. 3.strana.


Článek, který vyšel o mém blogu, mých fotografiích a také trochu o mně v časopise INSTINKT (30/2012 dne 26.7.2012), je k nahlédnutí ZDE.