MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Chřestový koláč

29. května 2008 v 20:07 | Pavlína |  *** SLANÉ
Jak jsem slíbila, tak činím. V minulém receptu jsem chřest oloupala, povařila a tak je čas na jeho další zpracování. Rozhodla jsem se pro chřestový koláč. Možná by se dal nazvat i quichem, postup je totiž velmi podobný.

Na koláč bude třeba:
  • listové těsto
  • 150 g dušené vepřové šunky
  • 200 ml sladké smetany
  • 100 g strouhaného sýra
  • trochu strouhaného parmazánu
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
Těsto dáme do formy a na něj prostřeme plátky šunky.
Dalo by se použít třeba i prosciutto, ale v tom případě bych byla pro nakrájení na proužky. Prosciutto je pružnější a pevnější a upečený koláč by se hůře krájel. Chřest nakrájíme na asi dvoucentimetrové špalíčky a rozprostřeme na šunku.
Dáme péci na 10 minut do předehřáté trouby. Mezi tím smícháme smetanu, vejce, strouhaný sýr. Opepříme, se solí zacházíme velmi opatrně nebo nemusíme solit vůbec, šunka a strouhaný sýr se o slanou chuť postarají. Strouhneme trochu muškátového oříšku a všechnu směs vylijeme na předpečený koláč.
Povrch posypeme strouhaným parmazánem a můžeme ozdobit několika výhonky chřestu.
Pečeme dalších asi 12 minut, dokud povrch nezačne místy zlátnout.
Slané koláče tohoto typu podáváme nejčastěji teplé nebo vlažné. Tak nejvíce vyniknou všechny jejich vůně.

Dobrou chuť!

Ochutnejte také jarní salát s jahodami nebo různé druhy chřestových předkrmů.
 


Komentáře

1 Bona Bona | E-mail | 29. května 2008 v 21:06 | Reagovat

MŇAM!!

Škoda, že u nás jím chřest jenom já... Že bych si upekla pro sebe? Přemýšlím o tom! :-))

2 Bona Bona | E-mail | 29. května 2008 v 21:08 | Reagovat

A zamilovala jsem se do toho hrníčku, co jsi v něm míchala smetánku... Papa B.

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 30. května 2008 v 7:37 | Reagovat

Bona:

Ahoj! Sama ho klidně zvládneš sníst, je to max. do druhého dne :-) Ten "hrneček" má obsah 0,9 l a je to můj nejoblíbenější. Vypadá jako starý, ze všech stran má bylinky i s latinskými názvy a používám ho v kuchyni skoro na všechno.

P.

:-)

4 Bali Bali | Web | 30. května 2008 v 8:07 | Reagovat

no, nechala bych si říct. Takové dobroty já ráda.

Tento hrnek mám taky, ale s jinými obrázky. Většinou v něm mám bazalku, na kuk zde:

http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/8891860

5 luckydina luckydina | E-mail | 31. května 2008 v 15:13 | Reagovat

hotové listové těsto je dar přímo z nebe, minulý týden jsem pekla cibulový koláč a dnes ráno jsem si zahradě všimla několika trochu pokřivených chřestíků, tak už vím co z nich udělám

6 Pavlína Pavlína | E-mail | 1. června 2008 v 15:25 | Reagovat

Vlastní chřestíky Ti na koláči budou chutnat ještě více! Uvidíš.. Listové těsto vyválené už používám hodně dlouho a je to pohoda, to máš pravdu :-)

P.

7 Pavel Pavel | E-mail | 11. prosince 2009 v 17:55 | Reagovat

Bonsoir
ziji jiz 40 let ve Francii a dost varim. Vas blog jsem nasel pri hledani fr. receptu v Cestine (pro pratele). Moc se mi libi.

Vas recept je zcela spravny, ikdyz se mi zda dle fotky, ze tam mate moc velke kvantity. Ale listove testo potrebuje v kolacovem plechaci (?) propichat lzickou (jen na dne). Taky se mi v Cesku nelibi pouzivani parmezanu ve fr. kuchyni... Tady, stejne jako pri fr. cibulacce je vhodnejsi normalni nastrouhany emental. Neprerazi svou chuti to jine.
Minuly tyden jsem v Brne dokonce varil kolac na kozim syru. Postup je stejny. Ono je to vlastne stejne jako sunkenfleky. Priste to skusim s brynzou - az zase budu v Cesku. Ono se timto zpusobem da delat skoro vse.

A bravo (blog)

Au revoir
Pavel  ( croco@email.cz )

8 Pavlina Pavlina | 11. prosince 2009 v 21:52 | Reagovat

[7]: Pavel:
Pavle, moc Vás zdravím a jsem ráda, že jste našel cestu na můj blog. :-)
Tento recept vznikl z mé fantazie a proč je tam parmazán? Mám ho moc ráda, ale máte pravdu: k francouzské kuchyni se moc nehodí. Ta kuchyně má spoustu jiných pokladů. To jsem ostatně poznala letos na dovolené - bylo to úžasné! :-D
Na tousty do cibulačky jsem použila qruyére :-P Kozí sýr je báječný, ale u nás ho bohužel ještě stále nejí dost lidí - nechutná jim. Ve francouzských obchodech jsou kozí sýry v obchodech 1:1 k ostatním sýrům.
Bude mi potěšením se zde s Vámi setkávat. Děkuji Vám za komentář :-D
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama