MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Baculaté cukety s kozím sýrem a ořechy

11. května 2008 v 22:32 | Pavlína |  *** PŘEDKRMY
Mám ráda cuketu. Existuje mnoho barev a tvarů a také mnoho způsobů jejího využití. Sice ještě není ta pravá cuketová sezóna, ale už se na ni moc těším. A jeden náhodný nákup v posledních dnech mne přivedl na tento nápad.

Cukety, které jsem v obchodě objevila, patří mezi ty méně obvyklé. Měkká slupka značila, že jde o mladé cukety, tak jsem čtyři dala do košíku a tak nějak sám k nim vklouzl i čerstvý kozí sýr. A nápad byl na světě.
Na přípravu tohoto teplého předkrmu je třeba:
  • 4 malé baculaté cuketky
  • 1 balení čerstvého kozího sýra
  • pár pekanových ořechů (ale stejně by posloužila i jádra vlašských ořechů)
  • nějaké to rajčátko na ozdobu
  • trochu tymiánu (sušeného nebo čerstvého)
  • sůl
  • olej z dýňových semínek
  • olivový olej
Dýňový olej mi připadal vzhledem k jeho jemné oříškové chuti jako nejvhodnější společník jak pro cuketu, tak pro pekanové ořechy. A navíc je moc dobrý a zdravý.

Olej z dýňových semínek

Drtivá většina lidí si pod pojmem dýně vybaví pouze dýňový kompot či dýňový koláč avšak síla dýně je v jejích semínkách. Dýňová semínka jsou velice výživnou potravinou. Jsou bohatá na mnoho nutričních hodnot: Zinek, Vitamín E, Vitamín A a drahocenné omega kyseliny: Omega 3 a Omega 6, známé také jako esenciální mastné kyseliny.
Olej z dýňových semínek je lisován za studena do hnědo-zelené barvy a má jedinečně lahodnou chuť. Řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Pochází z oblasti Štýrska v Rakousku. Tento olej se řadí do skupiny tří nejkvalitnějších výživných (nutričních) olejů (olej ze semínek konopí, olej ze lněných semínek a dýňový olej), které dodávají tělu tolik cenné esenciální mastné kyseliny, potřebné pro zdraví jak duševní tak tělesné.
Nejlepším okamžikem pro konzumaci tohoto oleje je jeho syrový stav. Mnoho lidí, jež používají v každodenním životě tento olej, konzumují jednu až dvě polévkové lžíce oleje každý den nebo jej přidávají do proteinových drinků nebo koktejlů. Olej je určen primárně k přípravě salátů. Dýňový olej je prozatím neobjevená lahodně chutnající velice výživná pochutina, která je mnohem chutnější než například olej z lněných semínek a zřídka kdy lidem nechutná. Nicméně, olej by měl být uchováván v lednici a nikdy by neměl být tepelně zpracováván.
Cuketky-baculky nařízneme asi ve třech čtvrtinách a okrojíme jim pokličku. Vnitřek vydlabeme, třeba tvořítkem na kuličky - na tento úkol mi připadá nejvhodnější. Tento recept by se zrovna tak dal použít na obvyklejší podlouhlé cukety, které lze tím stejným tvořítkem vydlabat a naplnit vzniklý žlábek.
Vydlabané cukety uvnitř osolíme a do každé té krásně zelené misky nalijeme přibližně lžičku dýňového oleje. Pak se krouživým pohybem snažíme, aby olej pokryl co možná nejvíce vnitřní dužiny.
Cukety dáme péci do předehřáté trouby na 200 stupňů na dobu tak dlouhou, až budou pružnější také z venkovní strany a krásně se rozvoní. Možná i trochu začne hnědnout kraj cuketových mističek a to je ta správná chvíle, kdy je vyndat z trouby. V mém případě to bylo asi 20 minut. Pekla jsem je ve skleněné nádobě, do které jsem kápla asi dvě lžíce olivového oleje.
Zatímco máme cukety v troubě, smícháme si kozí sýr s troškou tymiánu. Pokud máme po ruce čerstvý (a ten já měla bohužel až na konci pečení), dáme ho o trochu méně, než sušeného. Je dost aromatický. Nasekáme asi 6 pekanových ořechů a nemusí to být moc najemno. Z vydlabávání tvořítkem nám zbylo několik celých i neúplných kuliček z cuketové dužiny. Pár těch zbylých kuliček nakrájíme na co nejmenší kostičky a smícháme se sýrem také.
Směsí naplníme předpečené cukety. Navrch můžeme jako ozdobu i dochucení zapíchnout plátek sladkého rajčátka a pekanový ořech. Obojí se později při pečení schová do bublajícího sýra, ale na talíři při zakrojení nás čeká malé překvapení :-)
Cukety s plnými bříšky pečeme asi 10-15 minut. Cílem není pouze ohřátí sýrové směsi, ale také dokonalá tepelná úprava cuketových kostiček v zamíchaných do sýra.
Sýr příjemně bublá, cuketky se opékají a na krajích začínají měnit barvu. Je hotovo.
Na talíř dáme každému jeden soudeček s kozím sýrem, ozdobíme čerstvým rajčátkem, větvičkou tymiánu, nějakým tím oříškem a několika kapkami dýňového oleje. A podáváme s dobrým pečivem.
Dobrou chuť!

Další recept na úpravu cuket: Žluté cuketky plněné kuskusem.
 


Komentáře

1 Míša Míša | 12. května 2008 v 11:11 | Reagovat

Jejda! Zrovna dnes ráno jsem tyhle kulaté cuketky uviděla poprvé v životě v obchodě a musela jsem si je koupit, aniž bych předem tušila, co s nimi provedu. Díky za nádhernou inspiračku!

2 Tea Tea | 12. května 2008 v 12:12 | Reagovat

Kombinace úžasná! Že to byl nákup náhodný věřím, nikdy jsem takové krásné, zelené balónky v našich obchodech běžně neviděla. A to "dobré" pečivo také vypadá hezky, vidím tam nějakou olivku? :-) Po tom dýňovém oleji se poohlédnu, jen si nejsem jistá, jestli paní v místní "zdravé výživě " bude vědět, co chci...:-))

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 12. května 2008 v 12:17 | Reagovat

Míša:

U mne to bylo přesně tak! Asi se na nás teď koulí cuketky :-)

P.

Tea:

To pečivo je jakási ciabatta z Kauflandu. Moc dobrá křupavá, bez olivek (to je tak tmavá fotka - stále se učím :-( ) Tento dýňový olej mívají běžně v Intersparu v oddělení BIO nebo v jejich oddělení zeleniny.

P.

4 luckydina luckydina | E-mail | 12. května 2008 v 17:28 | Reagovat

tyhle cuketky si pěstuji, osivo dělá firma Semo. Ale pozor rodí mnohem víc než jejich podlouhlé sestřičky, dají se využít i syrové, mají takovou trochu melounovou nebo okurkovou příchuť. Poslední roky u mě vedou barevné patizonky, ty jsou na plnění jako dělaný.

5 blanca.xy blanca.xy | E-mail | 12. května 2008 v 20:23 | Reagovat

Stejně jako Míša jsem dnes na tyto cuketky zírala v Bille, ale měla jsem velký nákup, takže jsem zatím odolala touze je koupit, snad je ještě v čtvrtek budou mít, abych vyzkoušela výše uvedenou lahůdku.

6 Pavlína Pavlína | E-mail | 13. května 2008 v 7:48 | Reagovat

luckydina:

Jakékoliv cuketky syrové jsem se zatím neodvážila použít, díky za tip! Malé patizonky, to musí být krása :-) Mám ráda ty úplně mini nakládané. :-)

P.

blanca.xy:

Přesně, já je měla také z Billy. Moc tam nechodím, tak to byla opravdu náhoda :-)

P.

7 Bali Bali | Web | 13. května 2008 v 8:35 | Reagovat

hezké, hezké.

Tomu sýru a tymiánu by určitě slušelo i naložené sušené rajčátko ;-) , v poslední době na nich nějak ujíždím.

Tyto cuketky jsem u nás ještě neviděla :-(

8 Pavlína Pavlína | E-mail | 13. května 2008 v 9:23 | Reagovat

Bali:

To určitě slušelo, bezva. Třeba nakrájené na kostičky by vytvořilo skoro mozaiku. Kdysi u nás býval řecký stánek s olivami, artyčoky, sušenými rajčaty a jinými řeckými lahůdkami. Z toho stánku mi chutnala rajčátka nejvíc a problém je, že pak už žádná jiná nebyla taková... Tak jsem na ně trochu zanevřela.

P.

:-)

9 Bali Bali | Web | 13. května 2008 v 10:00 | Reagovat

jdu péct Olivový chlebíček, asi je tam frknu ;-)

10 Míša Míša | 13. května 2008 v 12:58 | Reagovat

Hlásím úlovek rovněž z Billy :-)

To je fajn, že se semena těchto cuket dají sehnat i u nás. Letos už to asi nestihnu, ale budu po osivu  pátrat a příští rok je určitě začnu pěstovat. Luckydino, díky za info!

11 luckydina luckydina | E-mail | 13. května 2008 v 20:48 | Reagovat

tak jsem si došla pro sáček semen, jmenují se : tondo di piacenza. Klidně se ještě můžou vysévat přímo na záhon, pěstuji hodně druhů tykví a všechny seju přímo na záhonek v květnu. Ještě se dá koupit jeden druh kulaté cukety od Sema, ale ty se pěstují na semena a nemám je vyzkoušené. Plněný patizonky to je nádhera, když máte na pekáčku bílé, zelené a žluté patizonky. Kulaté cukety jsem pěstovala i ve žluté barvě, ale už mně bohužel došly semena.

12 Yva Yva | Web | 13. května 2008 v 22:22 | Reagovat

Tak, Pájo, tyhle soudečky jsou novinka i pro mě. Vypadají roztomile pečené i za syrova. Vkusně nazdobený talíř přímo vyzývá k ochutnání. Pro mě lehký oběd nebo večeře. Po tom dýňovém oleji se musím poohlédnout, zní fantasticky. Jako stvořený na zakapávání zelených salátů. Moc hezká jarní inspirace! :o)

13 Pavlína Pavlína | E-mail | 13. května 2008 v 22:59 | Reagovat

Yva:

Ten olej je opravdu moc dobrý. Zkoušela jsem ho třeba na salát - krevetky s avokádem a papájou a taky bezva.

P. :-)

*11 luckydina:

Tak toho Tondu :-))) pěkně zasaď, ať máš z čeho vařit. Tu barevnou a kulatou úrodu i s patizónky bych ráda viděla, to musí být krása! :-)

P.

:-)

14 blanca.xy blanca.xy | E-mail | 8. července 2008 v 19:07 | Reagovat

Včera jsem podobně připravila čtyři cuketky, místo kozího sýra (nemusím ho) jsem dala mozarelu, přidala na kostičky nakrájená cherry rajčátka a 2 sušená rajčata, trochu bazalky a petrželky, nepekla jsem cuketky předem, ale už naplněné a přikryté plátkem mozarely dala na trochu olivového oleje do titanové pánve, přikryla skleněnou pokličkou a upekla na sporáku. Manžel zeleninu nejí, zbylo to tedy na mě. Dvě jsem měla včera k večeři samotné a dvě dnes s kuskusem. Byla to lahůdka, maso mi vůbec nechybělo. Díky, Pavlínko, za inspiraci :-). B.

15 Pavlína Pavlína | E-mail | 9. července 2008 v 9:41 | Reagovat

blanca.xy:

Blani, tak to mne těší, žes inspiraci hledala právě zde :-))) Rajčata, bazalka a cuketka - to je bezvadná kombinace! A podušené pustí šťávu, to musela být dobrota s tím kuskusem. Tvůj manžel neví, o co přichází...

P.

:-)))

16 Nefra Nefra | E-mail | 18. ledna 2009 v 20:28 | Reagovat

Ahojky, vím, že můj komentář už není úplně k aktuálnímu tématu. Ale tenhle recept mě tak zaujal, že jsem si dnes koupila v plusu semena malých cuketek - sice se nemenují jak uvádíte, ale jsou dle obrázku na sáčku úplně stejné a to:

"Ronde di Nice" - cucurbita pepo, je prý okrasná a zároveň i ke konzumaci, takže se už moc těším až budu sklízet a kuchtit tvůj receptík :)

17 Pavlína Pavlína | 19. ledna 2009 v 16:26 | Reagovat

Nefra:

Tak to mám radost, že se Ti recept zamlouvá. Snad bude i chutnat jako nám!

P.

:-)

18 Eva Eva | Web | 10. března 2011 v 22:46 | Reagovat

Krásný recept, všechny uvedené suroviny mám moc ráda, takže určitě vyzkouším. :-)

19 Pavlína Pavlína | 11. března 2011 v 11:27 | Reagovat

[18]: Eva:
Díky za návštěvu a za komentář :D
P.

20 Johana Johana | E-mail | 25. července 2012 v 10:20 | Reagovat

Zajímavé, že tyhle kulatiny jsem ještě nikde neviděla. Ani na zdejší tržnici. Zřejmě koupím semena a požádám známé o vypěstování ... ten kuskus se mně tam líbí. Krásný recept.
Dnes bude kuskus k večeři, ale zatím nevím s čím. :-(

21 Pavlína Pavlína | 31. července 2012 v 15:05 | Reagovat

[20]:Johana:
Já je od té doby viděla asi dvakrát :-P Podáváné jako předkrm byly velmi efektní :-P Plněné kuskusem jsou také skvělé jídlo :D
Díky a měj se fajn
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama