MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Jedna ryba za druhou...

6. dubna 2008 v 19:04 | Pavlína |  *** RYBY, MUŠLE
Otázka známá z dětské říkanky... Šly jedna husa za druhou, kolik jich vlastně šlo? No přece tři! Správně! A rybičky byly tentokrát také tři.

Na tento recept se nejlépe hodí maso z tresky. Samozřejmě je nejlepší čerstvá, lépe tmavá. Ale pochutnáte si i na mražené. Inspiraci mám od kuchařské jedničky Ainsley Harriotta. Rybu na můj oblíbený způsob jsem takto už přiravila několikrát a pokaždé zjistím, jak geniální je ve své jednoduchosti. A tu si příprava ryb žádá ze všeho nejvíce.

Lze použít druh ryby, kterou máte nejraději. Já tentokrát měla po ruce tmavou tresku, halibuta a okouna nilského.
  • něco přes 600 g rybích filetů
  • 3 velké citróny
  • čerstvý bobkový list (dá se koupit v TESCO, MAKRO), ale sušený bude také dobrý
  • 7 stroužků česneku
  • 2 hrsti na jemno sekané petrželky
  • 1,5 dcl olivového oleje extra-virgine
  • cherry-rajčátka
  • sůl
Citróny nakrájíme na silnější kolečka, poklademe jimi pekáček, na ně položíme bobkové listy a vedle citrónů do volného místa vložíme cherry-rajčátka.
Na vrstvu citrónů s bobkovými listy hezky narovnáme rybičky.
Můžeme použít i tresku mraženou, necháme ji však povolit jen velmi lehce. Zcela rozmražená by se při pečení úplně rozpadla.
Petržel najemno nasekáme, česnek prolisujeme a smícháme s celým množstvím oleje. Vzniklou směsí důkladně natřeme všechno, co budeme péci, tj. ryby i rajčátka.
Pečeme asi 15-20 minut na 200 stupňů. Pokud bychom použili např. filátka z pangasia, upravíme dobu pečení. Já místo pekáčku použila v mikrovlnce funkci CRISP se speciálním talířem, který peče i odspodu. Chce to takovou nádobu, aby bylo možné zachytit větší množství šťávy při pečení.

Po upečení má ryba malinko tmavší barvu, než na začátku. Rajčátka krásně popraskala a jejich sladkost se nádherně spojila se šťávou z citrónů a šťávou z ryb. Vznikne tak bezvadná omáčka, která je jako stvořená pro kousky jen tak ulomené bílé křupavé bagetky.
A nezapomeňte! Ryba musí plavat, takže si připravte také správně vychlazené dobré bílé víno. Pokud byste ji zapíjeli vodou, mohla by si ryba myslet, že ji sežral pes...

Přidala jsem pár malinko lepších fotek z další přípravy. Toto je totiž jeden z mých nejoblíbenějších receptů na úpravu ryb.

Citróny se budou hodit také pro kuře na citrónech.
 


Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 7. dubna 2008 v 8:51 | Reagovat

Taková krásná rybí dobrota!

Povedená receptura od AH ve tvém podání je zrovna tak mistrovská a ukládám si ji do svých "rybích pokladů", kterými hodlám někdy ozdobit svůj talíř. Díky *

2 Mánek Mánek | E-mail | Web | 7. dubna 2008 v 9:49 | Reagovat

mňam!

3 Míša Míša | 7. dubna 2008 v 11:45 | Reagovat

Tak to vypadá víc než dobře! Hodno následování...

4 Tea Tea | 7. dubna 2008 v 12:06 | Reagovat

Asi po miliónté musím zopakovat, že v jednoduchosti je krása a tenhle krásný recept je toho dokladem. MW, natož s crispem nemám, ale moje kamarádka trouba si s tím určitě poradí.:-)

5 Pavlína Pavlína | E-mail | 7. dubna 2008 v 12:29 | Reagovat

DolceVita:

To byl zase jeden z oblíbených "rybích pátků".

P.

Mánek:

:-)

P.

Míša:

Tak budu čekat na výsledek. :-)

P.

Tea:

To určitě poradí. Já mám pouze MW, která má crisp a horkovzduch a gril. Velký sporák byl do malé kuchyně příliš... :-) Tenhle recept by šel i v přiklápěcím venkovním grilu. Uvidíš, že si moc pochutnáš!

P.

6 Bali Bali | Web | 7. dubna 2008 v 13:24 | Reagovat

to je krása nesmírnáááá. Tak jednoduché, hezké a dobré. Já už bych určitě kápla trochu vína i do té směsi ;-)

7 jol jol | 7. dubna 2008 v 14:36 | Reagovat

Papajo, ze vyzeraju rybky rozkosne a chutne na tych foteckach je fakt.... kukam ale so zaujatim,  ze tam mas cerstvy bobkovy list?

..a dakujem  za privitanie  pri sedmikraskach..aj ked ma neni vidno  ja som  tu a rada....:-)

8 Yva Yva | Web | 7. dubna 2008 v 16:13 | Reagovat

Nádherně jednoduchá příprava, kterou si nenechám ujít. Příchuť, kterou dodá čerstvý bobkový list pod rybou, musí být fantastická! :o)

9 Bona Bona | E-mail | 7. dubna 2008 v 18:01 | Reagovat

Teda Pavlínko,

přistihla jsem se, jak polykám naprázdno...:-))

Skutečně neskutečně krásný recept. Tu funkci v MW sice nemám, ale věřím, že i tak to bude dobrůtka.

10 Pavlína Pavlína | E-mail | 7. dubna 2008 v 20:10 | Reagovat

Bali:

Jéé, to jsem ráda, že se Ti líbí! Vyzkoušej s vínem a povíš mi.

P.

jol:

Ten bobkový list mívají v TESCO, ale jen v těch větších. Samozřejmě v den, kdy jsme se rozhodli toto vařit, jsme jezdili asi dvě hodiny, než jsme ho koupili. Až v MAKRO, tam asi stále běžně.

P.

Yva:

Je to bomba! Nejdříve voní méně než sušený, ale pak to přijde! Kdybys to zkusila, tak si pochutnáš. Já se chystám kromě mušlí na rolky s lososem:-) Od Tebe...

P.

Bona:

Ráda Tě vidím! Už jsem si říkala, co je s Tebou. Ve velké troubě to půjde bezvadně, jak psala už Tea. A uděláme něco pro zdraví. Já rybičky miluju!

P.

11 Bona Bona | E-mail | 8. dubna 2008 v 0:08 | Reagovat

Pájinko,

trochu "mimo mísu", ale možná Tě to potěší. Pořídili jsme naší Lízince vlastní notebook a kromě všech možných Barbie, Jetix, Witch a Minimax stránkách má v oblíbených i Tvoji Mlsnou kočku!

Kouká na videa s kočičkami a dokonce si prohlíží krásné obrázky a čte povídání z Tvojí kuchyně. Baví ji to.

Máš sedmiletou nadšenou fanynku...:-))), o té stálé, staré, o třicet let starší - její mamce nemluvě..:-)

12 Pavlína Pavlína | E-mail | 8. dubna 2008 v 8:04 | Reagovat

Bona:

Tak to mne moc těší. Lízu moc pozdravuji a slibuji, že obrázků našich kocourů bude více, chce to trochu času. Mám velkou radost :-)

P.

13 jol jol | 8. dubna 2008 v 8:21 | Reagovat

Papajo, cerstvy bobkovy ja bajecny hejze?..;) Taky stromecek bobkoveho listu, zasadit na zahradku na chranene slnecne miesto... Sa traduje v krajinach okolo stredozemneho mora, ze vavrinovy stromecek zasadeny ku vchodu domu ochranuje, prinasa stastie...

:-)

14 Bali Bali | Web | 8. dubna 2008 v 10:35 | Reagovat

my máme taky bobkáč na zahradě, takže používáme (většinou) čerstvý ;-)

15 Míša Míša | 8. dubna 2008 v 12:26 | Reagovat

Bobkový list lze úspěšně pěstovat i doma za oknem v květináči. Sice nemá takové přírůstky jako když je někde venku, ale jde to. Koupit sazenici lze v některých květinářstvích.

16 Pavlína Pavlína | E-mail | 8. dubna 2008 v 13:58 | Reagovat

jol:

Je báječný, už se poohlížím na netu, kde ho koupit...

P.

Bali:

To je výhoda, určitě. Je hodně voňavý...

P.

Míša:

Myslíš jako v bytě? Budu se snažit si ho pořídit co nejdříve. :-)

P.

17 Bali Bali | Web | 8. dubna 2008 v 17:20 | Reagovat

že bych ti odnožila?

18 Pavlína Pavlína | E-mail | 8. dubna 2008 v 21:51 | Reagovat

Bali:

Jé, to bych brala? Nějak rostlinky na netu nejsou a na obchody osobně je málo času a jen na ty veliké typu Hornbach. Ale budu potřebovat rady. :-) Zatím moc moc děkuji...

P.

19 Bali Bali | Web | 9. dubna 2008 v 12:54 | Reagovat

ono to prý není tak jednoduché s tím odnožováním, bobkáč to prý nemá rád :-(

Ale koukni třeba sem: http://www.krakonosovozahradnictvi.cz/uzitkove_rostliny.htm

20 Pavlína Pavlína | E-mail | 9. dubna 2008 v 13:00 | Reagovat

Bali:

Děkuji, už jsem se dívala. Jarka také odkazuje na toto zahradnictví. Podívám se nejprve ve větších obchodech v Praze a pak se uvidí.

P.

21 jol jol | 15. dubna 2008 v 12:51 | Reagovat

Pavlinko, uz sa to pecie a voniii.. uz si moj synator brusi drapy kocur jeden mlsny...skoro rano zahlasil, ze chce! (neprosil, to bol rozkaz prosim o)) ) tajin podla Papaji... ;) ...prijemny den  :)

22 Pavlína Pavlína | E-mail | 15. dubna 2008 v 16:10 | Reagovat

jol:

To je fajn, že máš doma takového "mlsného kocoura". Nutí to člověka stále něco vymýšlet, že? :-))) Tak vám oběma přeji dobrou chuť!

P.

23 jol jol | 15. dubna 2008 v 18:19 | Reagovat

Pavlinko, musim chvalit a chvalit... bola to delikatesa. Neviem ci vy ste citrony zjedli, ale u nas sa aj tie zjedli do posledneho kolecka a ze som ich dala pozehnane.. ;) Dik :)

24 Pavlína Pavlína | E-mail | 16. dubna 2008 v 7:41 | Reagovat

Jolanko, já měla tak šťavnaté citróny, že z nich zbyla pouze kůra a ostatní se rozpustilo na šťávu. Ale když jsou někdy grilované, tak ty sním :-) To mne těší, že jste si pochutnali!

P.

:-)

25 Kocour Kocour | E-mail | Web | 17. června 2009 v 14:26 | Reagovat

Perfektní. Na oplátku mrkni ke mě na povídku Jak jsem se naučil jíst ryby. S tím receptem jsem vyhrál soutěž 2009.
http://kocour12.blog.cz

26 Pavlína Pavlína | 19. června 2009 v 7:17 | Reagovat

[25]: Kocour:
Díky  :-)
Hned, jak bude chvilka, ráda navštívím Tvůj blog.
P. ;-)

27 Kokeš Kokeš | 15. února 2013 v 12:49 | Reagovat

šťáva byla po citrónech hořká, zkazilo to celkový požitek z jídla.

28 Pavlína Pavlína | 25. února 2013 v 10:19 | Reagovat

[27]:Kokeš:
To mne mrzí :-( Měla bych do článku doplnit, že pro takovou úpravu je třeba použít velmi dobře omyté citróny, ne chemicky ošetřené. Pak by měla být chuť v pořádku :)
Díky za komentář
P.

29 tyna tyna | 15. dubna 2015 v 20:24 | Reagovat

Prosim prosim kdy se soli rybicka? :-)

30 kingrow kingrow | Web | 17. června 2015 v 18:04 | Reagovat

Je mi líto, ale, podle mého názoru, Jste na omylu. Mohu to dokázat. Napište mi do PM. :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama