MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Melounová bowle

31. března 2008 v 9:27 | Pavlína |  *** NÁPOJE
Sluníčko včera a dnes mi jen potvrdilo, jak už se těším na léto a teplo. A k létu neodmyslitelně patří meloun.

Melounů existuje mnoho druhů a dají se snadno koupit. Zde jsou ty nejznámější:

Vodní meloun
Vodní meloun
Vodní meloun (správně nazýván lubenice obecná) je druh, který je tvořen načervenalou vodnatou dužninou (pokud je meloun zralý) a zelenou kůrkou. Ve vnitřku dužniny se nachází rovnoměrně rozmístěná semena. Vodní meloun obsahuje až 91% vody, což se stává vítaným zavodňujícím zdrojem pro organismus. Původem pocházejí z oblastí Afriky, kde je do dneška hojně pěstován. Mohou dosahovat až váhy okolo 15 kg, ale uvádí se, že nejlepší plody ke konzumaci mají hmotnost okolo 2 kg.
Vodní melouny jsou tvořeny vyjma vody dále cukrem v podobě fruktózy, bohaté zdroje vitamínu C.Povrch vodního melounu má typicky zelenou barvu se světlými a tmavými pruhy v závislosti na odrůdě. Vnitřní dužnina je pak sytě červená až rudá, ale je možné zakoupit odrůdy i se žlutým vnitřkem.

Cukrový meloun
Cukrový meloun
Zvaný též honeydew je druh melounu s typicky žlutou kůrou a zelenou dužninou, který je často konzumován společně s parmskou šunkou, lososem a nebo se sladkým vínem. Od melounu vodního se liší jak chutí, barvou tak i vzhledem rostliny, které má výrazně zakulatěnější listy a menší plody. Plody obsahují průměrně 6-8% cukru (převážně sacharózy). Jedná se o jednoletou poléhavou rostlinu, která dorůstá až 150 cm. Jedná se o teplomilnou rostlinu, kterou zničí již první mrazy a pokud dojde k poklesu pod 10 °C rostlina zastavuje asimilaci živin. Vznikají dva páry květů - samčí a samičí v poměru 1:20 až 30. Po odkvetení vzniká plod, který může mít různou velikost a tvar v závislosti na druhu a dlouhý až 1 metr. Povrch plodu má pak korkovitě síťovaný vzor s hrbolky připomínající bradavice, ale může být také zcela hladký.
Kultivary cukrového melounu:
  • Ogen - malý kulatý hybrid, vyšlechtěný v Izraeli, odkud pochází i jeho jméno.
  • Charentais - meloun s oranžovou sladkou a vonnou dužinou. Barva slupky je zelenobílá.
  • Kantalup - Meloun pocházející z Asie. Má sladkou dužinu a voní jako ananas. Slupka je podobná druhu Gallia.
  • Honeydew - Meloun s jemnou chutí a světle zelenou dužinou. Barva slupky žlutá.
  • Gallia - meloun pocházející z Asie. Je nezaměnitelný svojí slupkou, která je rozpraskaná jako kůra stromu. Barva slupky se při zrání mění od zelené do zlato-žluté
Meloun koupíme asi středně velký. Rozkrojíme na polovinu a vykrajovátkem začneme vyrábět kuličky. Z více druhů melounů můžeme mít různobarevné kuličky.

Vše zalijeme vychlazeným šampaňským, které můžeme kombinovat s růžovým vínem. Navrch doplníme snítkami meduňky a máty. Na okraj melounu lze připravit malá napichovátka (ta na obr. jsou bambusová). Tento nápad mi připadá báječný třeba na letní oslavu. Hodně vychlazené melounové kuličky dokáží nahradit třeba zmrzlinu.
 


Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 31. března 2008 v 11:31 | Reagovat

Naparáděný meloun s meduňkou a šampaňským vypadá moc dobře a s tím servírováním do trávy je to naprosto geniální a hlavně! ... recept nám ukazuje směr, že je třeba začít uvažovat o tom, jak nejrychleji vytáhnout paty z domu a dopřát si "snídani v trávě" :-)

2 Alena Alena | Web | 1. dubna 2008 v 12:56 | Reagovat

Pavlíno,

vítej mezi webovými milovníky dobrého papáníčka! A nejen webovými! To je dobře, že máš blog, stránek o jídle není nikdy dost! Přeji hodně kulinářské inspirace. ;-)

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 1. dubna 2008 v 16:15 | Reagovat

DolceVita:

Na nějakou snídani v trávě už se moooc těším! Snad konečně přestane sněžit a dojde na ni, nejlépe i s nocí pod širákem :-)

P.

Alena:

Děkuji za přivítání a za pěkné přání. Zatím inspirace je a kdyby došla, mám kde nakukovat :-)))

P.

4 Yva Yva | Web | 1. dubna 2008 v 22:08 | Reagovat

Pájo, některé obrázky dokáží vyvolat chuť i vůni a já tu Tvoji bowli cítím až sem. Cantaloupe (ten oranžový) patří mezi naše oblíbence a je až k nevíře, jak ten dokáže vonět. Mám ráda právě ty nezvyklé kombinace, o kterých píšeš --  se slaným prosciuttem nebo palčivým kayenským pepřem. Jaro ještě ani pořádně nezačalo a já si už v duchu říkám, už aby bylo léto! :o)

5 Pavlína Pavlína | E-mail | 3. dubna 2008 v 7:33 | Reagovat

Yva:

Mně se zase sbíhají sliny na špízy z vodního melounu. Určitě je vyzkouším. Ta kombinace je dávno známá, ale pro mne zatím nová...

P.

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama