MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Krevety s petrželkou

17. března 2008 v 10:00 | Pavlína |  *** RYBY, MUŠLE
Všechna mořská "havěť" včetně krevet je báječná, úžasná a velmi zdravá. Některé z těchto potvůrek se konzumují prakticky syrové, většina z nich po tepelné úpravě. Tu však bychom měli zvládnout co nejrychleji, jinak přijdeme o jejich výtečnou chuť a budeme se zakusovat spíše do něčěho gumového a neznámého.
Ryby a mořské plody se mají nejraději s bylinkami, česnekem, citrónem nebo ovocem. Zde více než jinde platí, že "méně znamená více" a také že "v jednoduchosti je síla". Mnoho tipů na přípravu se také dočtete zde.

Krevety se dají skoro běžně koupit v každém větším supermarketu, nejobvyklejší jsou vařené, tedy růžové. Jediné, které je možno běžně koupit syrové, bývají tygří krevety. Mají šedobílou barvu a bývají zpravidla i nejdražší z nabízených druhů. Na tuto úpravu jsou vhodnější ty malinko větší kvůli lepší manipulaci při loupání. Ty úplně malinké bych použila třeba na krevetový koktejl.
Na přípravu budeme potřebovat 10 minut. Před zapnutím plotny musíme mít všechny suroviny přiravené a nakrájené.

Množství pro dvě osoby:
  • 400 g neloupaných (vařených) krevet
  • 5 stroužků česneku
  • 3 hrsti nasekané petrželky
  • 1 lžíce olivového oleje
Krevety oloupeme a odtrhneme hlavu. Pokud máme ty větší, nařízneme je na hřbetu po celé délce a vyjmeme černou "nitku" (vlastně střívko). Nasekáme si celé množství česneku a petrželky a na rozpáleném oleji opečeme (můžeme použít Extra Virgin - tepelná úprava bude velmi rychlá).

Těsně před "zlátnutím" česneku přidáme krevetky - vlastně jen prohřát - a pořádně promícháme. Pokud by se to všechno stačilo malinko přichytávat a máte zrovna "náhodou" otevřené šampaňské, můžete kapkou podlít. Vůbec nic se tím nepokazí :-)
Už dávno jsem ho zaslechla někde v TV, tam jsem také poprvé viděla "smažit" petržel - bezva finta. Zkusila jsem i rychlé těstoviny: jen česnek + petrželka a je hotovo. Stačilo je už jen mallinko posypat parmezánem.
Na talíři si všechno bohatě zakápneme citrónem a jako nejlepší příloha mi připadá křupavá světlá bagetka. No a jestli ještě zbylo to šampaňské...
 


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 21. března 2008 v 20:59 | Reagovat

tímto způsobem upravujeme krevety docela často, i když místa oliváče používáme častěji máslo. Je to jednoduchá, rychlá a výborná kombinace, které se nemusí bát i méně zručný kuchtík.

Směs česneku a petrželky se často používá na ryby, šneky, mušle,...

2 Katka Katka | 27. srpna 2008 v 13:53 | Reagovat

Ještě přidávám čerstvý koriandr a ve směsi koření nechávám krevety chvíli marinovat.

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 27. srpna 2008 v 19:44 | Reagovat

Katka:

Také super nápad. Jen koriandr není pokaždé k sehnání...

Díky

P.

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama