MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Kachna na divoko

18. března 2008 v 21:23 | Pavlína |  *** OPEŘENCI
Bývaly časy, kdy bych nic, co mívalo křídla a nebylo to kuře, neochutnala. Ale pak jsem měla možnost ochutnat kachnu na tento způsob a od té doby na ni nedám dopustit.

Receptů na kachnu na divoko existuje mnoho a každý řekne, že právě ten jeho je ten pravý. Tohle tedy zrovna o mém receptu nechci říkat, ale je hodně dobrý. To ostatně můžete posoudit sami. Příprava potrvá asi 2 hodiny.

Budeme potřebovat:
  • 1 kachna o váze cca 1,3 kg
  • 100 g anglické slaniny
  • 1/4 menšího celeru
  • 1 střední petržel nebo pastyňák
  • 1 stření mrkev
  • 1 střední cibule
  • 2 bílé nebo zelené papriky (ne silnostěnné)
  • 2 rajčata
  • 1 malý brusinkový kompot
  • 2 - 3 dcl suchého červeného vína
  • 2 bobkové listy
  • 5 - 6 kuliček nového koření
  • 5 - 6 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček jalovce
  • špetku mletého černého pepře
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl
V předehřáté troubě (nebo remosce) rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky a na ní osmažíme cibuli, přidáme na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a krátce ji orestujeme. K zeleninovému základu přidáme koření, kromě mletého černého pepře a promícháme (Celé koření lze do základu vložit v čajovém filtru kvůli snadnější manipulaci při dokončení.)

Na zeleninový základ vložíme dobře očištěnou a omytou kachnu podélně rozstřiženou na dvě poloviny řezem dolů. Půlky kachny na řezu osolíme, lehce opepříme a posypeme trochou tymiánu. Kůži kachny jen dobře prosolíme. Pečeme do měkka a do zhnědnutí kůžičky. Dle potřeby podléváme červeným vínem. Asi v polovině pečení (po cca 45 minutách) vložíme do základu na proužky nakájené papriky a rajčata pokrájená na plátky. Kdo je zvyklý je sloupávat, ať si s tím dá práci. Já to nedělám. Zpočátku lze kachnu péci pod pokličkou, nebo ji zakrývat alobalem, pokud by se vrchní části, zejména při pečení v remosce, rychleji připalovaly.

Když je kachna upečená, vyjmeme ze základu všechno celé koření, odstraníme přebytečný tuk a pak dvě třetiny základu propasírujeme nebo rozmixujeme. Zbylou třetinu promícháme s propasírovanou částí a s brusinkovým kompotem. Ještě trochu podlijeme červeným vínem, omáčku prohřejeme a podáváme.
Tento recept je inspirován receptem Achille Gregora z jeho kuchařky Muž v zástěře.

Jako přílohu mám nejraději moje barevné knedlíky, ale pokud máte chuť na jinou přílohu, je to jen na Vás.

K pití bych volila víno, se kterým jsme vařili.

Dobrou chuť!
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama