MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Jak je to s tím drsným jazýčkem...

23. března 2008 v 10:30 | Pavlína |  O kočkách
Naše zrakové a sluchové smysly jsou docela uspokojující, dokonce i podle kočičích standardů, ale pokud se týče čichu, pak ve srovnání s kočkou jsme vybavení velice chudě.

Kočky mají stejný typ detektorových buněk v nose jako my a jimi identifikují ve vzduchu obsažené substance. Membrána, na které se nalézají tyto čichové buňky, má zhruba rozměr kapesníku, který je několikrát složený. V každé případě u kočky je tato membráma dvakrát větší než membrána v lidském nose a přes 200 milionů buněk pracuje pro kočku, aby ji vybavily obrovskou citlivostí na vůně a pachy. Psi mají těchto buněk ještě víc, ale nepotřebují je k zmocnění se kořisti. Kočky při lovu nepoužívají nos, ale pronásledují kořist sluchem a zrakem. Jejich čichové smysly vstupují do hry spíš jako prostředek komunikace, k přečtení poselství a značek po ostatních kočkách a také, obvyle bezděčně, po ostatních členech jejich grupy včetně lidí a ostatních domácích miláčků.
Chuťové receptory na jazyku umožňují kočce rozeznat substance, které líže, srká nebo okusuje. Jazyk kočky funguje nejen jako chuťový orgán, ale i jako hřeben. Dolů od středu jazyka se nalézají výstupky zahnuté zpětně jako háčky, které jazyk zdrsňují a pomáhají udržet kořist, lízat potravu nebo odstanit nečistoty a přebytečnou srst z kožíšku. Buňky na jazyku jsou citlivé na teplotu a chuť - dokonce i chuť vody - ale je zajímavé, že kočky nerozeznávají "sladké" (u některých to vypadá tak, že mají tzv. sladký jazýček, že si libují v čokoládě a dortech, ale pro ně je to jen něco neobvyklého či záhadného). Protože kočky jsou v podstatě masožravci, není žádným překvapením zjistit, že jejich chuť stimulují látky, jejichž součástí jsou proteiny. Tuk v různé potravě nejenže různě chutná, ale kočky jsou schopné očicháním jej rozlišit, takže náročná kočka může ohrnout nos nad kuřetem nebo hovězím a vyžadovat uzeného lososa jenom proto, že zachytila jeho vůni.
Z knížky "Kočičí našeptávač", Claire Bessant
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama