MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Hrušky, sýr, ořechy - báječný teplý salát

27. března 2008 v 22:03 | Pavlína |  *** SALÁTY
Kombinace hrušek, ořechů a plísňového sýra je vynikající a velmi známá. Kdysi se mi zalíbil tento recept a mohu říci, že postupným obměňováním ingrediencí se z něho stalo něco neodolatelného.

Budeme potřebovat:
  • hlávku ledového salátu
  • trochu měkčí hrušky (já zrovna teď měla štěstí na odrůdu Williams Red), na jednu hlávku salátu počítám asi 3 - 4 hrušky
  • sýr Gorgonzola nebo jiný plísňový sýr s vyšším procentem tuku
  • šťávu z jednoho většího citrónu
  • několik oříšků másla
  • 1 - 2 lžíce hnědého cukru
  • 200 g několik plátků prosciutta
  • vlašské ořechy (nebo jiné dle vaší volby)
Ledový salát si natrháme na talíř, připravíme tak pohodlný polštářek všem ostatním dobrotám. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na asi centimetr silné plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme plátky hrušek. Posypeme hnědým cukrem a necháme hrušky trochu povolit na povrchu, můžeme je i obrátit nebo alespoň jemně promícháváme. Nakonec vše bohatě zakápneme citrónovou šťávou.
Pak už pracujeme rychle, aby hrušky nevychladly a šťáva na pánvi zůstala tekutá.
Plátky hrušek lehce naaranžujeme na lůžko z ledového salátu. Na hrušky natrháme prosciutto na užší plátky. Nemusí být pravé prosciutto, může být jiná sušená šunka, ale jen to pravé, na průsvitné plátky nakrájené, se tak krásně rozvoní. Já občas nakupuji tady . Mají zde velký výběr a všechny salámy nakrájí a pečlivě nakladou mezi folie tak, jak se uzeniny skutečně v Itálii prodávají.
Na prosciutto nasypeme kousky plísňového sýra. Pak přidáme vrstu nahrubo nasekaných ořechů a všechno pak zalijeme šťávou z pánve.
Prosciutto a sýr se na teplých hruškách báječně rozvoní, šťáva ochutí listový salát a ořechy. Spojení všech těchto chutí je prostě geniální. Takže, já bych to asi viděla bez přílohy...
Nebo tady můžete vyzkoušet další báječný salát s prosciuttem.

Dobrou chuť!
 


Komentáře

1 Yva Yva | Web | 28. března 2008 v 0:11 | Reagovat

Křupavý ledový salát, teplé zkaramelizované sladké hrušky, slané voňavé prosciutto a pikantní gorgonzola -- klasická kombinace, která se nikdy neomrzí! Ten trik s osmahnutými hruškami určitě vyzkouším. :o)

2 Bali Bali | Web | 28. března 2008 v 6:57 | Reagovat

MAGNIFIQUE!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ta kombinace je opravdu krásná! Salát udělám až se vrátí manža z Francie ;-)

A ta šunčička, krásně nakrájená. My si vždy koupíme celou kýtu, takže máme zásobu šunky na několik měsíců a po "kouscích" tedy nekupujeme. Ale až tak krásně jemně ji nenakrájíme :-(

Šmankote, mám z tebe hlad, jdu snídat ;-)

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 28. března 2008 v 9:42 | Reagovat

girls-sky:

A také to výborně chutná. Díky za pochvalu :)

Yva:

To zcela určitě ať už budeš mít jakýkoli jiný druh hrušek. Zkoušela jsem na tento salát už více druhů sýra, ale tenhle byl snad nejlepší!

Bali:

Já si loni také přivezla kus prosciutta v celku. Ale doma to člověk opravdu na tak "hedvábné" plátky nenakrájí. A pak to i malinko jinak chutná. Takže v tom jemném nakrájení bude asi ta poezie :-)

4 Tea Tea | 28. března 2008 v 12:13 | Reagovat

Tahle kombinace je pro mne jedna z nejúžasnějších, a tak marně hledám vhodný superlativ. Snad jen, že na to mám obrovskou chuť ! :-) V poslední době ale mám problém sehnat pěkné, zralé hrušky. A přitom, dřív byla hrušeň na každé zahrádce. Zelené, nedozrálé hrušky "kdovíodkud" ze supermarketu, nějak nejsou to pravé ořechové... Tak jsem si postěžovala a jdou kouknout, copak nám ten supermarketový trh dnes nabízí...:-))

5 Pavlína Pavlína | E-mail | 28. března 2008 v 22:04 | Reagovat

Tea:

Co jsem teď viděla, hrušky jsou, ale více druhů má Hypernova (Nové Butovice určitě). Těším se na zprávy o výsledku!

P.

:-)

6 Jitka Jitka | E-mail | 5. dubna 2008 v 13:55 | Reagovat

Papájo, připravuji velice podobný recept až na to, že ořechy napřed opražím na suché pánvi, místo ledového salátu použiji čekanku (pěkný protiklad hrušek), kterou rozložím kolem talířů a použiji  Roguefort sýr. Je to klasika ;o)

7 Pavlína Pavlína | E-mail | 6. dubna 2008 v 17:41 | Reagovat

Jitka:

Čekanku určitě vyzkouším, to mne moc zajímá! Díky.

P.

:-)

8 Adéla Stoklasová Adéla Stoklasová | E-mail | Web | 27. května 2014 v 16:20 | Reagovat

Nejlepší recept, zkoušela jsem ho a všichni jenom vychvalovali ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama