MLSNÁ KOČKA se od 23.7.2013 přestěhovala do nové, snad přehlednější kuchyně, na adresu:

www.mlsnakockablog.cz... prostě jen vynecháte tečku :-) Těším se na Vaši návštěvu!



Navštivte Mlsnou kočku také na Facebooku a staňte se jejími fanoušky: ZDE.


Objednejte si kuchařskou zástěrku exkluzivně navrženou pro Mlsnou kočku: ZDE




Fondue - zimní ohníček

20. března 2008 v 7:30 | Pavlína |  *** MASO
V zimě se člověk většinou těší také na letní grilování. Ta doba těšení se dá ale velmi příjemně zkrátit. Můžeme si připravit fondue.

Fondue existuje více druhů:
  • Sýrové: Na vidličku napichujeme kousky chleba nebo bagety. Je lépe, když na každém kousku bude kůrka - předejdeme tak rozmočení v sýrové směsi. Sýrová směs se dá vyrobit doma nebo koupit v každém větším supermarketu v oddělení sýrů.
  • Masové: Na vidličku napichujeme kousky masa a ponoříme do rozpáleného oleje. Maso je nejlépe použít co nejkvalitnější. Je možné kousky masa předem naložit. K masovému fondue se podává mnoho druhů dipů, omáček, nakládané zeleniny. Maso je lépe nakrájet na kostky o hraně 2 cm, menší by se vysušilo. Zkusila jsem fritovat kromě masa i čerstvé žampióny, cherry-rajčátka, chuť byla velmi zajímavá. Takže každý si zvolí potraviny dle své chuti.
  • Ve vývaru (také nazývané rybí nebo čínské fondue): Do zeleninového vývaru namáčíme kousky zeleniny, kousky brambor nebo mořských ryb.
  • Čokoládové: Do rozpuštěné tmavé nebo světlé čokolády namáčíme různé druhy ovoce, např. banány, jahody, mandarinky, jablka, meloun, hroznové víno nebo kousky sušenek, ořechů.
Zde je trochu více z historie fondue je zde.

Nedávno jsem narazila na velmi zajímavý recept Sedlácké fondue, který se chystám na 100% vyzkoušet!

No a takhle jsme se s tím vyrovnali už před časem my:

Tentokrát to byla hovězí svíčková, vepřová panenka a kuřecí prsíčka. Maso jsem nakrájené marinovala v olivovém oleji s čerstvým tymiánem a rozmarýnem.
Na stole je vidět slánku, ale ta nakonec vůbec nebyla třeba. Výborná je také restovaná zelenina, takže byla cherry rajčátka, barevné papriky, šalotky a malé žampiónky.
Dresingy nejraději vyrábím sama - z bílého jogurtu (nejlepší mi připadá Hollandia):

Koprový - nakládaný kopr (někdy je aromatičtější, než čerstvý, proto mi na studenou úpravu vyhovuje více), malinko soli

Hořčičný - Dijonská hořčice, med, pár kapek portského
Jako příloha byla k tomu všemu samozřejmě čerstvá nalámaná bagtetka a dobré červené - tentokrát Cabernet Sauvignon.
S foundue je vždycky krásný a dlouhý večer, masa stačí málo, protože při pomalé konzumaci se člověk brzo nasytí. Alespoň tak zbyde něco málo na snídani. :-)))

Tak to také zkuste a dobrou chuť!
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama